Paarden

Mankheid

Een correct beenwerk is cruciaal in elke tak van de paardensport.

Bij de aanschaf van een paard is het aan te raden op voorhand een mankheidsonderzoek te doen. Dit kan ter plaatse gebeuren door de dierenarts een de hand van enkel loopproeven en beugproeven. Dit onderzoek kan al snel een eerste beeld geven over het beenwerk van een paard.

Mankheid bij paarden kan vele oorzaken hebben. Dit gaan van een gemakkelijk te behandelen blein, tot artrose of grotere problemen.


Hoefbevangenheid:

Hoefbevangenheid (laminitis) bij paarden is een zeer pijnlijke aandoening, die je beter voorkomt. Is je paard eenmaal hoefbevangen, dan blijft het er altijd erg gevoelig voor. In het beste geval is de aandoening onder controle te houden. Hoefbevangenheid tast de stevige verbinding tussen de hoornlamellen en het bot in de voet aan. Het bot komt als het ware los te zitten in de hoornschoen. Dieren met hoefbevangenheid willen niet meer lopen en staan stil op één plek. Sommige willen alleen nog liggen. Ze staan heel typisch: om de teenstreek te ontlasten, houden ze hun voorbenen gestrekt naar voor en de achterbenen onder zich. In minder ernstige gevallen lopen de dieren voorzichtig of stijf. Hoefbevangenheid komt meestal voor bij te dikke dieren. Andere oorzaken zijn een infectie en een te grote inname van suikers. Laat je paard symptomen van deze aandoening zien, raadpleeg dan direct de dierenarts en herbekijk het rantsoen van je paard.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen?

Is jouw huisdier ziek of kom je graag eens op controle?

Dierenarts Willem Lebon
Adolf Papeleustraat 89
9230 Wetteren
Vind ons ook op